poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Przepis pochodzi z skarbnicy przepysznych i wyjątkowych przepisów strony Kwestia Smaku. Super, sycące i zdrowe ciepłe danie obiadowe. Przygotuję je niedługo ponownie. Jednak, aby przepis został zaakceptowany przez pozostałych członków rodziny muszę dokonać w nim pewnych zmian.




Składniki *na 2 porcje*:
  1. 2 bakłażany
  2. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  3. 2 młode cebulki
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 2 nieduże pomidory
  6. po 1 łyżeczce kurkumy, oregano, kminu rzymskiego, kolendry, po 1/3 łyżeczki ostrej i łagodnej papryki w proszku, sól, pieprz, oliwa extra vergine
  7.  tarty żółty ser lub feta przed zapiekaniem lub jogurt grecki do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 - 30 minut. Wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów bakłażana.
  2.  Ugotować kaszę jaglaną. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażać 2-3 minuty, następnie dodać posiekany miąższ z upieczonych bakłażanów, doprawić solą, pieprzem i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  3.  Dodać przyprawy, smażyć przez minutę, następnie skrapiając składniki wodą smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać posiekane listki natki pietruszki i odstawić z ognia.
  4. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz 2 obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć w wydrążone połówki bakłażana uprzednio doprawionego solą i posmarowanego oliwą extra vergine.
  5.  Pozostałego pomidora pokroić na plasterki, położyć na bakłażanie, posypać cebulą, doprawić solą, pieprzem, suszonymi oregano i skropić oliwą. Piec przez ok. 15 - 20 minut w 180 stopniach C.




Warzywa psiankowate 2015 Warzywa psiankowate 2015

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna propozycja. Przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło powitać Cię w akcji psiankowatej. Do kaszy jaglanej wciąż nie mogę się przekonać. Ale kto wie, może w tym wydaniu by mi pasowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Ja zaczynam dopiero swoja przygodę z kasza jaglaną i muszę powiedzieć że odpowiada mi bardziej niż kasza gryczana.

      Usuń
  3. Coś w sam raz dla mnie :) Uwielbiam kaszę jaglaną!

    OdpowiedzUsuń