Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Przepis pochodzi z skarbnicy przepysznych i wyjątkowych przepisów strony Kwestia Smaku. Super, sycące i zdrowe ciepłe danie obiadowe. Przygotuję je niedługo ponownie. Jednak, aby przepis został zaakceptowany przez pozostałych członków rodziny muszę dokonać w nim pewnych zmian.
Składniki *na 2 porcje*:
Składniki *na 2 porcje*:
- 2 bakłażany
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 młode cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 2 nieduże pomidory
- po 1 łyżeczce kurkumy, oregano, kminu rzymskiego, kolendry, po 1/3 łyżeczki ostrej i łagodnej papryki w proszku, sól, pieprz, oliwa extra vergine
- tarty żółty ser lub feta przed zapiekaniem lub jogurt grecki do podania (opcjonalnie)
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 - 30 minut. Wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów bakłażana.
- Ugotować kaszę jaglaną. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażać 2-3 minuty, następnie dodać posiekany miąższ z upieczonych bakłażanów, doprawić solą, pieprzem i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Dodać przyprawy, smażyć przez minutę, następnie skrapiając składniki wodą smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać posiekane listki natki pietruszki i odstawić z ognia.
- Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz 2 obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć w wydrążone połówki bakłażana uprzednio doprawionego solą i posmarowanego oliwą extra vergine.
- Pozostałego pomidora pokroić na plasterki, położyć na bakłażanie, posypać cebulą, doprawić solą, pieprzem, suszonymi oregano i skropić oliwą. Piec przez ok. 15 - 20 minut w 180 stopniach C.


Bardzo apetyczna propozycja. Przypadła mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło powitać Cię w akcji psiankowatej. Do kaszy jaglanej wciąż nie mogę się przekonać. Ale kto wie, może w tym wydaniu by mi pasowała.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Ja zaczynam dopiero swoja przygodę z kasza jaglaną i muszę powiedzieć że odpowiada mi bardziej niż kasza gryczana.
UsuńCoś w sam raz dla mnie :) Uwielbiam kaszę jaglaną!
OdpowiedzUsuń