Pieczone bakłażany z miętą
Po spożyciu niżej przedstawionego dania, opinie były podzielone. Osobiście zaleciłabym dłuższy czas pieczenia bakłażanów.
Składniki:
Składniki:
- 4 średnie bakłażany
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki mięty plus garść listków mięty
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- pęczek dymki
- dużą garść orzeszków pinii
- sól i pieprz do smaku
- Bakłażany przekrój na pół, a każdą połówkę na 4 części.
- Włóż do miski, zalej winem, dorzuć gałązki tymianku, mięty, rozgniecione ząbki czosnku i dopraw.
- Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
- Wyjmij, ułóż w brytfance, skrop oliwą.
- Piec w 180 C około pół godziny, aż będą rumiane i miękkie.
- Wymieszaj z posiekaną dymką i listkami mięty.
- Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.
Przepis pochodzi z miesięcznika Weranda nr 7/2014

Jestem ciekawa jak smakowały. Może rzeczywiście trochę dłużej trzeba je potrzymać w piekarniku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń