piątek, 21 sierpnia 2015

Pieczone bakłażany z miętą

Po spożyciu niżej przedstawionego dania, opinie były podzielone. Osobiście zaleciłabym dłuższy czas pieczenia bakłażanów.




Składniki:

  1. 4 średnie bakłażany
  2. 1 szklanka czerwonego wina
  3. 2 gałązki tymianku
  4. 2 gałązki mięty plus garść listków mięty
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 3 łyżki oliwy
  7. pęczek dymki
  8. dużą garść orzeszków pinii
  9. sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

  1. Bakłażany przekrój na pół, a każdą połówkę na 4 części.
  2. Włóż do miski, zalej winem, dorzuć gałązki tymianku, mięty, rozgniecione ząbki czosnku i dopraw.
  3. Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
  4. Wyjmij, ułóż w brytfance, skrop oliwą.
  5. Piec w 180 C około pół godziny, aż  będą rumiane i miękkie.
  6. Wymieszaj z posiekaną dymką i listkami mięty.
  7. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.

Przepis pochodzi z miesięcznika Weranda nr 7/2014

Warzywa psiankowate 2015

1 komentarz:

  1. Jestem ciekawa jak smakowały. Może rzeczywiście trochę dłużej trzeba je potrzymać w piekarniku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń