sobota, 29 sierpnia 2015

Kolorowe spaghetti

Inspiracją do wykonania tego dania był przepis na spaghetti z cukinii
Miałam wielką ochotę połączyć zwykłe spaghetti z cukinią i innymi warzywami. Efekt mile nas zaskoczył. Kolorowe spaghetti smakowało nawet mniejszym członkom rodziny.



Składniki
  1. makaron spaghetti
  2. 1 mała cukinia
  3. 1 średnia marchewka
  4. 1 papryczka chili
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 3 małe kukurydze z puszki, pokrojone w ćwiartki
  7. koperek
  8. 3 łyżki sosu sojowego
  9. 2 łyżki oliwy z oliwek
  10. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Wykonanie
  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. W tym samym czasie obieraczką do julienne wycinamy spaghetti z każdej strony cukinii. Podobnie postępujemy z marchewką.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy marchewkę, chili pokrojone w plasterki oraz kukurydzę, chwilę podsmażamy.
  4. Dodajemy cukinię i czosnek, ponownie chwilę smażymy.
  5. Następnie dodajemy ugotowany al dente makaron spaghetti. Smażymy chwilę.
  6. Szklankę napełniamy 1/4 zimną wodą, dodajemy sos sojowy i mąką kukurydzianą. Sosem zalewamy spaghetti i czekamy aż sos zgęstnieje.
  7. Posypać posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz