Kolorowe spaghetti
Inspiracją do wykonania tego dania był przepis na spaghetti z cukinii
Miałam wielką ochotę połączyć zwykłe spaghetti z cukinią i innymi warzywami. Efekt mile nas zaskoczył. Kolorowe spaghetti smakowało nawet mniejszym członkom rodziny.
Składniki
Miałam wielką ochotę połączyć zwykłe spaghetti z cukinią i innymi warzywami. Efekt mile nas zaskoczył. Kolorowe spaghetti smakowało nawet mniejszym członkom rodziny.
Składniki
- makaron spaghetti
- 1 mała cukinia
- 1 średnia marchewka
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 3 małe kukurydze z puszki, pokrojone w ćwiartki
- koperek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- Makaron ugotuj al dente.
- W tym samym czasie obieraczką do julienne wycinamy spaghetti z każdej strony cukinii. Podobnie postępujemy z marchewką.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy marchewkę, chili pokrojone w plasterki oraz kukurydzę, chwilę podsmażamy.
- Dodajemy cukinię i czosnek, ponownie chwilę smażymy.
- Następnie dodajemy ugotowany al dente makaron spaghetti. Smażymy chwilę.
- Szklankę napełniamy 1/4 zimną wodą, dodajemy sos sojowy i mąką kukurydzianą. Sosem zalewamy spaghetti i czekamy aż sos zgęstnieje.
- Posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz