niedziela, 9 sierpnia 2015

Warzywa na azjatycką nutę.

Autorką niżej przedstawionego przepisu jest Grete Roede. Przepis można znaleźć między innymi w książce Familiens Store Kokebok.



Składniki (dla 4 osób):
  1. 2 marchewki
  2. 200 g świeżych pieczarek
  3. 125 g brokułu
  4. 200 g kalafioru
  5. 2 cebule
  6. 1/2 małego selera
  7. 100 g małej kukurydzy z puszki
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 4 plasterki ananasa w syropie
  10. 2 dl soku z ananasa
  11. 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  12. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  13. 100 g gotowanego ryżu na osobę.
Wykonanie:
  1. Wymieszaj sos sojowy z sokiem ananasowym i wlej mieszankę na głęboką patelnię.
  2. Warzywa obierz, umyj i pokrój na małe kawałki - tak na jeden kęs.
  3. Dodaj je do mieszanki i podsmaż. Nie za długo, aby nie ugotować warzyw. 
  4. Na koniec dodaj mąką kukurydzianą aby zagęścić sos.
  5. Podawaj z ugotowanym ryżem.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Jeszcze tak zrobionych warzyw nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń