Warzywa na azjatycką nutę.
Autorką niżej przedstawionego przepisu jest Grete Roede. Przepis można znaleźć między innymi w książce Familiens Store Kokebok.
Składniki (dla 4 osób):
Składniki (dla 4 osób):
- 2 marchewki
- 200 g świeżych pieczarek
- 125 g brokułu
- 200 g kalafioru
- 2 cebule
- 1/2 małego selera
- 100 g małej kukurydzy z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki ananasa w syropie
- 2 dl soku z ananasa
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 100 g gotowanego ryżu na osobę.
- Wymieszaj sos sojowy z sokiem ananasowym i wlej mieszankę na głęboką patelnię.
- Warzywa obierz, umyj i pokrój na małe kawałki - tak na jeden kęs.
- Dodaj je do mieszanki i podsmaż. Nie za długo, aby nie ugotować warzyw.
- Na koniec dodaj mąką kukurydzianą aby zagęścić sos.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Bardzo ciekawy przepis. Jeszcze tak zrobionych warzyw nie jadłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń