Spaghetti z cukinii

Zupełnie inne, oryginalne spaghetti z cukinii podane ze szpinakiem. Delikatny aromat czosnku i parmezan migdałowy dodają odrobinę luksusu daniu.
Naprawdę polecam wypróbować przepis, który pochodzi ze strony codziennie zdrowa dieta.






Składniki:
  1. 2 średnie cukinie
  2. 1 średnia cebula
  3. 1 - 2 ząbki czosnku
  4. 200 g szpinaku
  5. 1 - 2 łyżki oleju ryżowego(zalecane na stronie, ja użyłam oliwy z oliwek)
  6. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  7. 1 łyżeczka soli
  8. 4 łyżki parmezanu z migdałów
Wykonanie:
  1. Cukinie myjemy, obcinamy końcówki, i obieraczką do julienne wycinamy spaghetti z każdej strony cukinii, aż dojdziemy do środka z pestkami - środki zostawiamy. Gotowy makaron odstawiamy na chwilkę
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy przez chwilkę.
  3. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, dobrze jest go wcześniej rozmrozić i odsączyć (ale nie jest to konieczne), jeżeli używamy świeżego, myjemy i odcedzamy
  4. Szpinak dodajemy na patelnię do cebulki, solimy, mieszamy i smażymy razem przez chwilę (1-2 min.).
  5. Wciskamy czosnek, dodajemy gałkę i jeszcze chwilę dusimy, ok. 1 minuty.
  6. Według przepisu na stronie: ściągamy patelnię z ognia, dodajemy przygotowane wcześniej spaghetti, mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem z migdałów. Cukinie podajemy surową. Jako, że podeszłam do tego rozwiązania dość sceptycznie, ostatni etap przepisu wykonałam inaczej.
  7. Dodajemy cukinię i dusimy około 2 - 3 minut, aby cukinia odrobinę zmiękła. Wyszło bardzo smacznie.

Komentarze

Popularne posty