Spaghetti z cukinii
Zupełnie inne, oryginalne spaghetti z cukinii podane ze szpinakiem. Delikatny aromat czosnku i parmezan migdałowy dodają odrobinę luksusu daniu.
Naprawdę polecam wypróbować przepis, który pochodzi ze strony codziennie zdrowa dieta.
Składniki:
Naprawdę polecam wypróbować przepis, który pochodzi ze strony codziennie zdrowa dieta.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 średnia cebula
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku
- 1 - 2 łyżki oleju ryżowego(zalecane na stronie, ja użyłam oliwy z oliwek)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki parmezanu z migdałów
- Cukinie myjemy, obcinamy końcówki, i obieraczką do julienne wycinamy spaghetti z każdej strony cukinii, aż dojdziemy do środka z pestkami - środki zostawiamy. Gotowy makaron odstawiamy na chwilkę
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy przez chwilkę.
- Jeśli używamy mrożonego szpinaku, dobrze jest go wcześniej rozmrozić i odsączyć (ale nie jest to konieczne), jeżeli używamy świeżego, myjemy i odcedzamy
- Szpinak dodajemy na patelnię do cebulki, solimy, mieszamy i smażymy razem przez chwilę (1-2 min.).
- Wciskamy czosnek, dodajemy gałkę i jeszcze chwilę dusimy, ok. 1 minuty.
- Według przepisu na stronie: ściągamy patelnię z ognia, dodajemy przygotowane wcześniej spaghetti, mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem z migdałów. Cukinie podajemy surową. Jako, że podeszłam do tego rozwiązania dość sceptycznie, ostatni etap przepisu wykonałam inaczej.
- Dodajemy cukinię i dusimy około 2 - 3 minut, aby cukinia odrobinę zmiękła. Wyszło bardzo smacznie.
Komentarze
Prześlij komentarz