Pęczak z pieczarkami
Nie przepadam za kaszami. Zwłaszcza w suchej postaci, czy polanych sosem. Jedyną akceptowaną formą spożycia przeze mnie kaszy to krupnik który gotuję dość często ze względu na G. (Młody uwielbia krupnik i jest to jego najczęściej wybierana zupa). Ja postanowiłam zmienić swoje nastawienie do kasz. Podczas zakupów złapałam torebkę kaszy i dopiero w domu przeczytałam, że to pęczak. Wow - pierwszy raz będę smakować tej kaszy. Przeszukałam także Internet aby znaleźć ciekawy przepis. Po przejrzeniu wielu stron zdecydowałam, że przygotuje pęczak z pieczarkami - improwizacja własna.
Osobiście jestem zachwycona. To niepozorne danie smakuje świetnie. Z pewnością przygotuje je jeszcze nie jeden raz.
Składniki (dla 1 osoby):
Osobiście jestem zachwycona. To niepozorne danie smakuje świetnie. Z pewnością przygotuje je jeszcze nie jeden raz.
Składniki (dla 1 osoby):
- 100 g kaszy, po ugotowaniu kaszy okazało się, że dla mnie to trochę za dużo
- 2 pieczarki
- trochę masło do podsmażenia
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- natka pietruszki
- 1/2 łodygi selera zwyczajnego
- Pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
- Cebulę przekroić na pół a następnie w cienkie paseczki.
- Nać selera poszatkować.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać pieczarki i nać selera. Podsmażyć.
- Dodać ugotowaną kaszę, czosnek i sos sojowy.
- Wymieszać wszystkie składniki razem.
- Doprawić solą i posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz