poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Chleb kanapkowy

Właśnie upiekłam swój pierwszy chleb z automatu wykorzystując mąkę pszenną, orkiszową oraz kukurydzianą.



Składniki (w temperaturze pokojowej) na chleb o wadze 1000 gramów podane w kolejności dodawania do maszyny:
  1. 250 letniej wody
  2. 3 łyżki masła, drobno posiekać lub rozpuścić
  3. 1 łyżka soli
  4. 3 łyżki cukru
  5. 300 g mąki pszennej
  6. 100 g mąki orkiszowej
  7. 100 g mąki kukurydzianej 
  8. 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
Wykonanie:
  1. Wybierz program na wypiekanie chleba kanapkowego.
  2. Do maszyny wlej letnią wodę a następnie dodaj wymienione wyżej składniki. Ważna jest ich kolejność. Do wody dodaj masło, sól, cukier, mąki, suche drożdże.
  3. Zamknij pokrywkę i odczekaj wyznaczony czas na upieczenie chleba.

1 komentarz: