czwartek, 13 sierpnia 2015

Noodle Wok II

Uwielbiam Noodle Wok. Proste, szybkie i sycące danie, które  można przygotować na wiele sposobów.
 



Składniki:
  1. makaron ryżowy, ugotowany według przepisu na opakowaniu, wedle uznania
  2. 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki 
  3. trochę kapusty poszatkowanej drobno
  4. 2 małe kukurydze z puszki, pokrojone w ćwiartki
  5. 2 -3 różyczki brokuła, drobno podzielone
  6. 2 - 3 różyczki kalafiora, drobno podzielone
  7. 1/2 długiej papryki, pokrojonej w paski
  8. 2 ząbki czosnku, rozmiażdżone
  9. 1 jajko
  10. 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  11. 2 łyżki oleju
Wykonanie:
  1.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
  2. Dodać warzywa, chwilę intensywnie podsmażyć. *nie wrzucam warzyw według określonej kolejności np. kalafior, potem marchewka a na koniec kapusta i czosnek, smażę wszystko razem*
  3. Gdy warzywa będą chrupie tzn. odrobinę miękkie ale nie usmażone, dodaję ugotowany makaron i wszystko dobrze mieszam. *staram się dobrze wymieszać warzywa z makaronem*
  4. Dodaje sos sojowy oraz wbijam jajko. Ponownie mieszam i smażę chwilę, aż jajko się zetnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz