Zupa kapuściana na ostro
Szybka w przygotowaniu zupa kapuściana na ostro. Ostrość uzależniona jest od rodzaju papryczki chili jaki dodamy do zupy: długą czerwoną chili (ta nie zawsze jest ostra, dlatego warto ją spróbować przed użyciem i ocenić samemu ile chcemy jej dodać) czy małą papryczkę chili - te uwielbiamy i namiętnie stosujemy w kuchni.
Składniki:
Składniki:
- 2 litry wody
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera
- 1/2 główki malej białej kapusty
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 2 zielone liście pora
- 1 długa czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 cm obranego imbiru, drobno poszatkowanego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól himalajska
- natka pietruszki
- W dużym garnku ugotuj 2 litry wody razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, imbirem, chili, curry.
- Do wrzątku dodaj startą marchewkę, pietruszkę, seler, liście pora pokrojonego w cienkie paseczki oraz drobno poszatkowaną kapustę.
- Gotuj około 15 minut.
- Cebulę drobno posiekaj, a następnie delikatnie podsmaż aby zmiękła oraz nabrało szklistego wyglądu. Podsmażoną cebulę dodaj do zupy.
- Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy.
- Gotuj jeszcze chwilę około 10 minut. Na koniec dopraw solą.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i jeśli masz ochotę na bardzo ostrą zupę posyp suszoną papryczką chili.
Komentarze
Prześlij komentarz