sobota, 1 sierpnia 2015

Zupa kapuściana na ostro

Szybka w przygotowaniu zupa kapuściana na ostro. Ostrość uzależniona jest od rodzaju papryczki chili jaki dodamy do zupy: długą czerwoną chili (ta nie zawsze jest ostra, dlatego warto ją spróbować przed użyciem i ocenić samemu ile chcemy jej dodać) czy małą papryczkę chili - te uwielbiamy i namiętnie stosujemy w kuchni.




Składniki:
  1. 2 litry wody
  2. 3 marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 1/4 małego selera
  5. 1/2 główki malej białej kapusty
  6. 1/2 cebuli
  7. 1 łyżka oliwy
  8. 2 zielone liście pora
  9. 1 długa czerwona papryczka chili
  10. 1 łyżeczka curry
  11. 3 ziela angielskie
  12. 2 liście laurowe
  13. 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  14. 2 cm obranego imbiru, drobno poszatkowanego
  15. 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  16. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  17. sól himalajska
  18. natka pietruszki
Wykonanie:
  1.  W dużym garnku ugotuj 2 litry wody razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, imbirem, chili, curry.
  2.  Do wrzątku dodaj startą marchewkę, pietruszkę, seler, liście pora pokrojonego w cienkie paseczki oraz drobno poszatkowaną kapustę.
  3.  Gotuj około 15 minut.
  4.  Cebulę drobno posiekaj, a następnie delikatnie podsmaż aby zmiękła oraz nabrało szklistego wyglądu. Podsmażoną cebulę dodaj do zupy.
  5.  Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy.
  6. Gotuj jeszcze chwilę około 10 minut. Na koniec dopraw solą.
  7. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i jeśli masz ochotę na bardzo ostrą zupę posyp suszoną papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz