niedziela, 23 sierpnia 2015

Ciasto marchewkowe z jabłkami i czekoladą

Duża blacha pysznego ciasta marchewkowego przełamanego delikatnym smakiem tartego jabłka i kawałkami czekolady. Do tego pyszny krem śmietankowy. Niebo na talerzu.




Ciasto wyszyło przepyszne. Delikatne w smaku, mokre i okropnie słodkie *zasługa kremu śmietankowego* Pyyycha.

Składniki:
  1. 3 duże jajka
  2. 2,5 dl oleju najlepiej o neutralnym smaku i zapachu
  3. 300 g cukru
  4. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  5. 2 łyżeczki cynamony
  6. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  7. 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  8. 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  9. 325 g mąki
  10. 100 g ciemnej czekolady do gotowania, drobno posiekane
  11. 400g marchewki startej
  12. 1 1/2 jabłka, tarty
Krem śmietankowy (można wykonać z połowy składników, wtedy tak bardzo nie rozleje się na cieście)
  1. 200 g masła w temperaturze pokojowej
  2. 500 g sproszkowanego cukru
  3. 400 g zmiękczonej twarogiem, naturalne
  4. 3 łyżki cukru waniliowego
Wykonanie:
  1.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  2. Wymieszaj jajka, cukier i olej na jednolitą masę. 
  3. Dążyć mąkę oraz pozostałe  suche składniki i wymieszać ciasto delikatnie razem.  
  4. Następnie dodać posiekaną  czekoladę.  
  5. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. 
  6. Jabłka zetrzeć podobnie jak marchewkę.zetrzeć zbyt.  
  7. Dodać marchewkę i jabłka do ciasta.
  8. Blachę około 22x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto.
  9. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem do pieczenia.
  10. Upieczone ciasto przełóż na kratkę, zdejmij delikatnie papier do pieczenia, wystudź. 
  11. Na ostudzone ciasto wyłóż krem.
  12. Krem: miękkie miasto, cukier puder, cukier waniliowy oraz serek kremowy zmiksować razem na jednolitą, gładką masę.  

5 komentarzy:

  1. Kojarzy mi się z nadchodzącą jesienią :)
    Musi być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym upiec to ciasto,ile oleju????W przepisie 2,5 dl oleju ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie jest 250 ml oleju. Powodzenia przy wypieku. Ciasto jest naprawdę smaczne.

      Usuń
  4. Ciasto marchewkowe nie ma sobie równych i myślę że zawsze będzie wyśmienite:))

    OdpowiedzUsuń