Ciasto marchewkowe z jabłkami i czekoladą
Duża blacha pysznego ciasta marchewkowego przełamanego delikatnym smakiem tartego jabłka i kawałkami czekolady. Do tego pyszny krem śmietankowy. Niebo na talerzu.
Ciasto wyszyło przepyszne. Delikatne w smaku, mokre i okropnie słodkie *zasługa kremu śmietankowego* Pyyycha.
Składniki:
Ciasto wyszyło przepyszne. Delikatne w smaku, mokre i okropnie słodkie *zasługa kremu śmietankowego* Pyyycha.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 2,5 dl oleju najlepiej o neutralnym smaku i zapachu
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki cynamony
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 325 g mąki
- 100 g ciemnej czekolady do gotowania, drobno posiekane
- 400g marchewki startej
- 1 1/2 jabłka, tarty
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 500 g sproszkowanego cukru
- 400 g zmiękczonej twarogiem, naturalne
- 3 łyżki cukru waniliowego
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wymieszaj jajka, cukier i olej na jednolitą masę.
- Dążyć mąkę oraz pozostałe suche składniki i wymieszać ciasto delikatnie razem.
- Następnie dodać posiekaną czekoladę.
- Marchew zetrzeć na drobnych oczkach.
- Jabłka zetrzeć podobnie jak marchewkę.zetrzeć zbyt.
- Dodać marchewkę i jabłka do ciasta.
- Blachę około 22x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto.
- Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem do pieczenia.
- Upieczone ciasto przełóż na kratkę, zdejmij delikatnie papier do pieczenia, wystudź.
- Na ostudzone ciasto wyłóż krem.
- Krem: miękkie miasto, cukier puder, cukier waniliowy oraz serek kremowy zmiksować razem na jednolitą, gładką masę.
Kojarzy mi się z nadchodzącą jesienią :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne.
Mmm, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńChciałabym upiec to ciasto,ile oleju????W przepisie 2,5 dl oleju ;)
OdpowiedzUsuńW tym przepisie jest 250 ml oleju. Powodzenia przy wypieku. Ciasto jest naprawdę smaczne.
UsuńCiasto marchewkowe nie ma sobie równych i myślę że zawsze będzie wyśmienite:))
OdpowiedzUsuń