wtorek, 12 kwietnia 2016

Batatowa zupa z mleczkiem kokosowym i curry

Uwielbiam smaki, które przywracają wspomnienia. Urlop w Tajlandii zawsze będzie mi się kojarzył z  zapachem curry i mleczka kokosowego.
Zupa pozytywnie zaskakuje, dodatkowo jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam.



Składniki:
  1. 400 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
  2. 200 g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę
  3. 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  4. 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  5. 3 - 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  6. 2 cebule szarlotki, posiekane drobno
  7. 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
  8. 2 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru
  9. 1/2 papryczki chili, posiekanej drobno bez nasion 
  10. sok z 1/2 limonki
  11. suszona papryczka chili i koriander do dekoracji (według upodobań)
Wykonanie:
  1. Przygotuj warzywa.
  2. Weź 2 łyżki z górnej warstwy mleczka kokosowego i roztop w garnku. Dodaj cebulę, poczekaj chwilę aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Podsmaż przez około minutę, po czym dodaj pastę curry. 
  3. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj razem przez około minutę
  4.  Dodaj bataty, marchewkę, pozostałą część mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy.
  5. Gotuj przez około 25 minut aż warzywa będą miękkie
  6. Zdejmij z ognia. Przy użyciu blendera zmiksuj zupę na gładko
  7. Dodaj sok z limonki a przed podaniem posyp suszoną papryczką chili oraz koriandrem. 
Uwaga!!!
  1.  Ostrość/pikantność zupy można regulować przy pomocy dodanej pasty curry
  2. Nie wszystkie papryczki chili są jednakowo ostre. Ja zazwyczaj kupuję je w sklepie tajskim, tam można dostać krótkie papryczki chili są bardzo ostre. Te kupowane w sklepach (długie) mają różny stopień ostrości.
  3. Suszona papryczka chili jest bardzo pikantna/ostra. Zalecam ostrożność dla osób, które są nie przyzwyczajone do mocnych smaków. W razie *wypadku* popić mlekiem, jogurtem czy kefirem nigdy wodą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz