Batatowa zupa z mleczkiem kokosowym i curry
Uwielbiam smaki, które przywracają wspomnienia. Urlop w Tajlandii zawsze będzie mi się kojarzył z zapachem curry i mleczka kokosowego.
Zupa pozytywnie zaskakuje, dodatkowo jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam.
Składniki:
Zupa pozytywnie zaskakuje, dodatkowo jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam.
Składniki:
- 400 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 200 g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 - 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 cebule szarlotki, posiekane drobno
- 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 2 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru
- 1/2 papryczki chili, posiekanej drobno bez nasion
- sok z 1/2 limonki
- suszona papryczka chili i koriander do dekoracji (według upodobań)
- Przygotuj warzywa.
- Weź 2 łyżki z górnej warstwy mleczka kokosowego i roztop w garnku. Dodaj cebulę, poczekaj chwilę aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Podsmaż przez około minutę, po czym dodaj pastę curry.
- Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj razem przez około minutę
- Dodaj bataty, marchewkę, pozostałą część mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy.
- Gotuj przez około 25 minut aż warzywa będą miękkie
- Zdejmij z ognia. Przy użyciu blendera zmiksuj zupę na gładko
- Dodaj sok z limonki a przed podaniem posyp suszoną papryczką chili oraz koriandrem.
- Ostrość/pikantność zupy można regulować przy pomocy dodanej pasty curry
- Nie wszystkie papryczki chili są jednakowo ostre. Ja zazwyczaj kupuję je w sklepie tajskim, tam można dostać krótkie papryczki chili są bardzo ostre. Te kupowane w sklepach (długie) mają różny stopień ostrości.
- Suszona papryczka chili jest bardzo pikantna/ostra. Zalecam ostrożność dla osób, które są nie przyzwyczajone do mocnych smaków. W razie *wypadku* popić mlekiem, jogurtem czy kefirem nigdy wodą.
Komentarze
Prześlij komentarz