sobota, 2 kwietnia 2016

Bulion drobiowy

Każda gospodyni posiada własny przepis na bulion czy wywar drobiowy, który uważa za najbardziej aromatyczny, wyraźny czy po prostu najbardziej odpowiadający jej preferencją smakowym. Poniższy przepis jest tylko propozycją, którą wykorzystuję od czasu do czasu przygotowując podstawę pod inne zupy. 

Składniki:
  1. 4 litry wody
  2. 4 duże udka kurczaka
  3. 2 duże marchewki
  4. 1 mała pietruszka
  5. 1 cebula
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 200 g selera
  8. 8 - 10 ziaren pieprzu
  9. 1 duży liść laurowy
  10. sól himalajska albo morska - 1 łyżeczka na 1 litr wody
Wykonanie:
  1. Wlej zimną wodę do garnka. Włóż do niej udka kurczaka. Zagotuj na średnim ogniu, zbierz burzyny z wierzchu zupy.
  2. Warzywa umyj, obierz a następnie pokrój w duże kawałki. Czosnek dzielimy na pół. Włóż do zupy. Cebulę obierz z górnych warstw i podziel na ćwiartki. Dodaj pieprz i liść laurowy oraz sól.
  3. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  4. Wyjmij mięso i warzywa z bulionu. Bulion przecedź przez sitko.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz