piątek, 22 kwietnia 2016

Kremowo - mangowy sernik na zimno

Przepyszne ciasto, które zachwyci nie jednego konesera serników na zimno.
Ciasto składa się z ciasteczkowego spodu, kremowej masy i przecieru z mango. Ja ciasto podałam w ramach "niedzielnego spotkania sąsiadów i znajomych". Większość z nich nie kryła swojego zaskoczenia odnośnie składników ciasta. Przecier z mango w formie galaretki robi wrażenie.



Składniki:

Na spód ciasta:
  1. 250 g ciasteczek
  2. 100 g masła
Masa:
  1. 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  2.  250 ml przegotowanej, gorącej wody
  3. 300 ml śmietany18%
  4. 300 ml śmietany 36%
  5. 200 g serka kremowego
  6. 100 g cukru pudru
  7. 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wierzch:
  1. 800 ml Mango Pulp, jest to przecier z dojrzałych mango, można kupić w sklepach internetowych lub przygotować samemu
  2.  10 listków żelatyny
Przygotowanie:
  1. Pokrusz ciasteczka w robocie kuchennym. Wymieszaj razem z roztopionym masłem. 
  2. Na spód tortownicy o średnicy około 26 cm wyłóż powstałą masę. Wyrównaj i dociśnij do spodu. Włóż tortownicę do lodówki.
  3. Galaretkę cytrynową rozpuść w gorącej wodzie. Ostudź pamiętając, że do przygotowania masy potrzebujemy płynnej formy galaretki.
  4. Ubij razem śmietanę 18%, cukier puder, cukier waniliowy oraz serek kremowy. Śmietanę kremówkę ubij na krem. Ubitą kremówkę dodaj do pierwszej ubitej masy. Na sam koniec dodaj powoli ostudzoną galaretkę. Tak przygotowaną masę wylej na spód  z ciasteczek.
  5. Włóż tortownicę na 4-6 godzin do lodówki.
  6. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Część przecieru z mango podgrzej w małym garnku. 
  7. Wyciśnij z żelatyny wodę. Dodaj namoczone listki do ciepłego przecieru z mango. Poczekaj aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodaj pozostałą część przecieru z mango.
  8. Wylej ostrożnie przecier z mango na stęgniętą masę serową. Włóż z powrotem do lodówki na kilka godzin, aż wierzch z mango stęgnie się 
  9. Ostrym nożem, najlepiej zamoczonym w ciepłej wodzie oddziel ciasto od tortownicy. Wyjmij ciasto z formy.

Wiosenne słodkości 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz