piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto bananowe z orzechami laskowymi

Słodki weekend mobilizuje mnie do poszukiwania coraz to nowych, ciekawych przepisów na słodkie wypieki. Dzisiaj ciasto bananowe z orzechami laskowymi.



Składniki:
  1. 4,5 dl mąki
  2. 3,5 dl cukru
  3. 150 ml mleka
  4. 150 g ciemnej czekolady
  5. 100 g orzechów laskowych
  6. 100 g masła
  7. 3 dojrzałe banany
  8. 3 duże jajka
  9. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  10. 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  1. 200 g serka kremowego
  2. 100 g masła
  3. 5 dl cukru pudru
  4. ozdobna posypka do ciast 
Wykonanie:
  1. Ubij jajka z cukrem na kogel mogel.
  2. Roztop masło i dodaj mleko. Ostrożnie dodaj do ubitych jajek.
  3. Banany zmiksuj blenderem. Następnie dodaj je do mleka z z masłem.
  4. Proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy wymieszaj z mąką. Dodaj do bananów.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  6. Czekoladę oraz orzechy drobno posieka i dodaj do ciasta. Orzechy laskowe obierz najpierw z skórek.
  7. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto.
  8. Ciasto pieczemy na środku piekarnika w temperaturze 200°C przez około 20 minut, lub do momentu aż ciasto będzie w środku upieczone - suchy patyczek.
  9. Ciasto ostudź w formie.
  10. Serek kremowy ubij z miękkim masłem. Dodaj cukier puder. Wszystko ubij na puszysty krem.
  11. Wyjmij ciasto z formy, usuń papier do pieczenia. 
  12. Rozsmaruj serek kremowy na wierzchu ciasta, posyp kolorową posypką.


Wiosenne słodkości 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz