piątek, 1 kwietnia 2016

Sernik z jogurtu greckiego z wiśniami

Jedno z bardziej czasochłonnych ciast jakie wykonuje. Sernik nie jest trudny do wykonania, jednak moment jego konsumpcji jest odłożony w czasie - do następnego dnia.





Spód:
  1. 200 g ciasteczek np. herbatników
  2. 100 g masła
Masa:
  1. 750 g jogurtu greckiego
  2. 300 g serka kremowego
  3. 150 g cukru 
  4. 4 jajka
  5. 2 łyżki mąki pszennej
  6. 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
Wierzch:
  1. 350 g wiśni w zalewie
  2. 350 ml soku wiśniowego
  3. 4 listki żelatyny
Wykonanie:
  1. Ciasteczka pokrusz w robocie kuchennym, dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj razem. 
  2. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż masę z ciasteczek, dobrze ją ubijając. Tortownicę włóż do lodówki.
  3. Jajka ubij z cukrem (100 g). Dodaj mąkę pszenną oraz ekstrakt z waniliowy.
  4. W drugiej misce ubij serek kremowy z cukrem (50g). Dodaj jogurt grecki. Wymieszaj wszystko dobrze, potem dodaj jajka i ponownie dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. 
  5. Piekarnik nagrzej do 160 C.
  6. Z lodówki wyjmij tortownicę i wyłóż na nią masę.
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 C. Ciasto pieczemy przez 3 godziny. 
  8. Wyjmij z piekarnika, przestudź a następnie włóż do lodówki na noc, za nim wyjmiesz ciasto z formy.
  9. Ciasto wyjmij z lodówki, ułóż na wierzchu wiśnie.
  10. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie przez 5 minut. Podgrzej sok wiśniowy, z listków żelatyny wyciśnij wodę i włóż je do soku. Rozpuść żelatynę w ciepłym soku.
  11. Przestudź sok do temperatury pokojowej i wylej go na wierzch ciasta.

Wiosenne słodkości 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz