Sernik z jogurtu greckiego z wiśniami
Jedno z bardziej czasochłonnych ciast jakie wykonuje. Sernik nie jest trudny do wykonania, jednak moment jego konsumpcji jest odłożony w czasie - do następnego dnia.
Spód:
Spód:
- 200 g ciasteczek np. herbatników
- 100 g masła
- 750 g jogurtu greckiego
- 300 g serka kremowego
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 350 g wiśni w zalewie
- 350 ml soku wiśniowego
- 4 listki żelatyny
- Ciasteczka pokrusz w robocie kuchennym, dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj razem.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż masę z ciasteczek, dobrze ją ubijając. Tortownicę włóż do lodówki.
- Jajka ubij z cukrem (100 g). Dodaj mąkę pszenną oraz ekstrakt z waniliowy.
- W drugiej misce ubij serek kremowy z cukrem (50g). Dodaj jogurt grecki. Wymieszaj wszystko dobrze, potem dodaj jajka i ponownie dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
- Piekarnik nagrzej do 160 C.
- Z lodówki wyjmij tortownicę i wyłóż na nią masę.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 C. Ciasto pieczemy przez 3 godziny.
- Wyjmij z piekarnika, przestudź a następnie włóż do lodówki na noc, za nim wyjmiesz ciasto z formy.
- Ciasto wyjmij z lodówki, ułóż na wierzchu wiśnie.
- Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie przez 5 minut. Podgrzej sok wiśniowy, z listków żelatyny wyciśnij wodę i włóż je do soku. Rozpuść żelatynę w ciepłym soku.
- Przestudź sok do temperatury pokojowej i wylej go na wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz