Kasza bulgur z warzywami
Kasza bulgur uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz na świecie. Jej właściwości i własności odżywcze docenione zostały przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur powstaje z ugotowanych, wysuszonych a następnie gniecionych ziaren pszenicy durum. Możemy spotkać ją w trzech odmianach drobno-, średnio- i gruboziarnistej.
Składniki:
Składniki:
- 200 g kaszy bulgur średnioziarnistej
- 4 - 6 pomidorków koktajlowych, sparzonych i obranych ze skórki
- 2 małe marchewki, obrane i pokrojone w cienkie talarki
- 2 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół
- 1 zielona papryka, przekrojona na cztery i pokrojona w cienkie paski
- 1 żółta papryka, przekrojona na cztery i pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 cukinia, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- szczypta ziół prowansalskich
- Przygotuj wszystkie warzywa.
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodając kurkumę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć wszystkie warzywa. Podsmaż chwilę.
- Do soku pomidorowego dodaj przecier pomidorowy, sos ostrygowy i mąkę kukurydzianą. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Wlej do warzyw.
- Dodaj zioła. Wszystko razem gotuj przez kilka minut - tak aby warzywa były prawie miękkie albo miękkie.
pyszna !
OdpowiedzUsuńTo mój pierwszy i na pewno nie ostatni przepis z wykorzystaniem kaszy bulgur. Myślę, że szybko stanie się faworytem w domu, zwłaszcza że kasza jęczmienna i jaglana powoli "wychodzi nam uszami" :-)
OdpowiedzUsuńOoo, bulgur to jedna z moich ulubionych kasz :)
OdpowiedzUsuń