poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Kremowa zupa pieczarkowa

Poniżej przedstawiam przepis na najprostszą  kremową zupę pieczarkową.




Składniki:
  1. 400 g pieczarek
  2. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  3. 300 ml śmietany kremówki
  4. 75 g masła
  5. 4 łyżki mąki pszennej
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1 cebula szalotka
  8. trochę świeżych ziół: koperek lub pietruszka
Wykonanie:
  1. Pieczarki umyj i pokrój w paski. Posiekaj cebulę oraz czosnek. 
  2. W garnku roztop masło, dodaj 3/4 pieczarek, cebulę oraz czosnek. Podsmaż wszystko razem przez około 10 minut.
  3. Mąkę wymieszaj z częścią bulionu. 
  4. Do pieczarek dodaj bulion, śmietanę oraz rozrobioną mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj aby nie było grudek. Zagotuj zupę. Dodaj pozostałe pieczarki.
  5.  Na wolnym ogniu gotuj zupę przez kolejne 10 minut.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami - pietruszką lub koperkiem.

Pieczarkowy Tydzień 2016 Pieczarkowy Tydzień 2016

4 komentarze:

  1. nie ma jak dobra pieczarkowa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa wyszła naprawdę kremowa, może trochę za bardzo. Mi i L. bardzo smakowała. Najmłodszy zaprotestował przy drugiej łyżce. Na pewno przygotuje ją jeszcze nie raz, ale z pewnymi małymi zmianami tak, aby smakowała każdemu z domowników.

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę apetycznie! Nie zapomnij zgłosić do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń