Kremowa zupa pieczarkowa
Poniżej przedstawiam przepis na najprostszą kremową zupę pieczarkową.
Składniki:
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 300 ml śmietany kremówki
- 75 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- trochę świeżych ziół: koperek lub pietruszka
- Pieczarki umyj i pokrój w paski. Posiekaj cebulę oraz czosnek.
- W garnku roztop masło, dodaj 3/4 pieczarek, cebulę oraz czosnek. Podsmaż wszystko razem przez około 10 minut.
- Mąkę wymieszaj z częścią bulionu.
- Do pieczarek dodaj bulion, śmietanę oraz rozrobioną mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj aby nie było grudek. Zagotuj zupę. Dodaj pozostałe pieczarki.
- Na wolnym ogniu gotuj zupę przez kolejne 10 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp świeżymi ziołami - pietruszką lub koperkiem.
nie ma jak dobra pieczarkowa :-)
OdpowiedzUsuńZupa wyszła naprawdę kremowa, może trochę za bardzo. Mi i L. bardzo smakowała. Najmłodszy zaprotestował przy drugiej łyżce. Na pewno przygotuje ją jeszcze nie raz, ale z pewnymi małymi zmianami tak, aby smakowała każdemu z domowników.
UsuńWygląda naprawdę apetycznie! Nie zapomnij zgłosić do akcji ;)
OdpowiedzUsuńdo akcji zgłoszę na pewno ;-)
Usuń