środa, 6 kwietnia 2016

Obieranie orzechów laskowych ze skórek

Jest to bardzo prosty sposób na obieranie orzechów laskowych ze skórek.


Orzechy wyjmujemy z łupinek, następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura od 175 do 200 stopni). Orzechy pieczemy przez około 5 do 10 minut. Zaleca się pilnowanie orzechów, gdy ich skórka zacznie się brązowić i poczujemy ich aromat, możemy orzechy wyjąc z piekarnika. Orzechy przesypać do sitka (najlepiej z dużymi otworami) wyłożonego bawełnianą ściereczką. Ostrożnie, orzechy są bardzo ciepłe. Intensywnie pocierając orzechy o siebie usuwamy skórkę. Bawełnianą ściereczkę wyjąć z sitka, usunięta skórka przeleci przez duże oczka sitka, natomiast oczyszczone z niej orzechy zostaną w sitku.


 Pozostałe orzechy można oczyścić ręcznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz