Ciasto z bananami i czekoladą
Czasami muszę upiec coś na szybko. Zazwyczaj w takich sytuacjach wykorzystuje przepis, który dobrze znam - jeden z tak zwanych pewniachów. Tym razem nie miałam ochoty po raz kolejny piec szybkiego ciasta czekoladowego. Postanowiłam więc przygotować ciasto, które pojawiło się wcześniej i bardzo nam smakowało. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę, tak więc przepis na to ciasto dołącza do grona pewniaków.
Wykonanie:
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady, poszatkowanej
- 2 banany, pokrojone w plasterki
Wykonanie:
- Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
- Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
- Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Na cieście ułóż banany. Posyp poszatkowaną czekoladą.
- Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 40 minut, lub do t.z.w suchego patyczka
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń