Spaghetti alla carbonara
Ulubione danie mojego starszego syna to spaghetti. Od pewnego czasu próbuje przygotowywać spaghetti na różne sposoby tak, aby urozmaicić menu dzieci.
Składniki:
Składniki:
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 150 g boczku w małych kawałkach
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 żółtka jajek,
- trochę świeżo startego parmezanu
- trochę posiekanej zielonej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
- 1 - 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- spaghetti, przygotowane według przepisu na opakowaniu
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmaż, aż będzie miękka.
- Dodaj boczek i smaż razem kilka minut.
- Żółtka jajek wymieszaj razem z śmietaną i startym parmezanem.
- Dodaj do cebuli i boczku.
- Posyp do smaku solą i pieprzem.
- Całość dodaj do świeżo ugotowanego makaronu, wymieszaj ostrożnie razem.
- Posyp posiekaną natką pietruszką przed podaniem.
Wpadałam bo zainteresował mnie tytuł. Trochę makaroniara jestem więc nowe rzeczy mnie interesują. Zastanwaiam sie jednak, po przeczytaniu przepisu, czy nie chodzilo Ci jednak o przepis na włoskie "spaghetti alla carbonara"
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Kasiu dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi, jakby nie było na dość istotny błąd, który powstał na dodatek z mojej nieuwagi.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Monika
wielbiam dania z makaronem :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę
Usuń