czwartek, 15 stycznia 2015

Ciasto pomarańczowe

Ciasto zawdzięcza swój pomarańczowy smak startej skórce z pomarańczy oraz świeżo wyciśniętemu sokowi.




Składniki na:
Ciasto
  1. 300 g margaryny
  2. 3 dl cukru
  3. 5 jajek
  4. 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  5. 3/4 dl soku pomarańczowego lub świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  6. 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 6 dl mąki pszennej
Polewa
  1. 2 dl cukru pudru
  2. 1 1/2 łyżki soku z pomarańczy
Do moczenia
  1. wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
Zdobienie
  1. starta skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Ciasto
  1. Ubij masło z cukrem aż masa będzie puszysta.
  2. Dodaj powoli jajka cały czas mieszając masę.
  3. Następnie dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy.
  4. Wymieszaj razem proszek do pieczenia i mąkę, po czym dodaj do masy.
  5. Ciasto wyłóż na blachę (30x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec na najniższym poziomie piekarnika w temperaturze 175° około 50 minut.
  7. W upieczonym cieście zrób dużo dziurek patyczkiem. Wypełnij je sokiem z pomarańczy.
  8. Ostudź ciasto.
Polewa
  1. Wymieszaj cukier puder z sokiem z pomarańczy i wyłóż na ostudzone ciasto.
  2. Na końcu posyp polewę startą skórką z pomarańczy. 


     
Karnawałowe Słodkości!   Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie mokre ciasta. I jeszcze ten pomarańczowy, orzeźwiający smak, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto upieczone wczoraj, a dzisiaj został tylko kawałek do popołudniowej kawy. Jest naprawdę smaczne, idealne na lato.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało pachnieć bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda naprawdę apetycznie :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń