poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zupa pomidorowo - czosnkowa

Bardzo szybka w przygotowaniu zupa pomidorowa z czosnkowym aromatem.




Składniki: ( dla 2 osób)
  1. 3 ząbki czosnku
  2. 5 pomidorów
  3. natka pietruszki
  4. 2 łyżki oleju
  5. 2 szklanki bulionu jarzynowego (z kostki)
  6. sól
  7. biały pieprz
  8. sok z cytryny
Wykonanie:
  1. Ząbki czosnku obrać i bardzo drobno posiekać.
  2. Pomidory sparzyć i obrać, wycinając nasady szypułek. Miąższ pokroić w małą kostkę.
  3. Natkę pietruszki umyć i drobno pokroić.
  4. Rozgrzać w garnku olej, włożyć czosnek, pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Ciągle mieszając, podsmażyć 10 minut, potem zalać gorącym bulionem i zagotować.
  5. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
Moje uwagi:
* jako, że sezon na dobre pomidory dawno się skończył, do przygotowania zupy użyłam rozdrobnionych pomidorów z puszki.

*  przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo

Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz