wtorek, 13 stycznia 2015

Sos paprykowy

Prosty, szybki i smaczny sos paprykowy.





Składniki:
  1.  1 mała cebula
  2. 1 czerwona papryka
  3. 2 dl bulionu warzywnego (może być z kostki)
  4. 1 dl śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  5. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  6. trochę białej części pora (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Cebulę, por i paprykę pokrój w kostkę.
  2. Na patelni  podsmaż warzywa  przez kilka minut.
  3. Przelej warzywa do miski/garnka, dodaj bulion i rozdrobnij przy użyciu blendera.
  4. Zmiksowane warzywa przelej na patelnie i zagotuj.
  5. Mąkę kukurydzianą dodaj do śmietany, wymieszaj a następnie ostrożnie dodaj do warzyw.
  6. Gotuj sos przez 5 minut.

*przepis pochodzi z blogu alltidsulten- tłumaczenie własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz