poniedziałek, 12 stycznia 2015

Bułki pszenno - żytnie

W trakcie urlopu zakupiliśmy maszynę do pieczenia chleba. Z maszyny głównie korzysta Luki wypiekając w niej chleb – od ponad 4 miesięcy nie kupiłam ani jednego bochenka chleba.
Moim postanowieniem Nowo Rocznym jest używanie maszyny także do innych wypieków m.in do pieczenia bułek na śniadanie a może i nawet ciast.

Na początek proste bułki pszenno – żytnie. Ciasto wyrobione jest w maszynie, natomiast bułki upieczone tradycyjnie w piekarniku. Osoby chcące wyrabiać ciasto ręcznie odsyłam do bloga z którego przepis pochodzi




Składniki:
  1. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  2. 1/2 szklanki mąki żytniej
  3. 6 g drożdży suchych
  4. niecała szklanka ciepłej wody
  5. 1/2 łyżeczki cukru
  6. 1 1/2 łyżeczki soli
  7. 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  8. 1 jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
  1. Uruchom maszynę do pieczenia chleba w programie do mieszania.
  2. Wlej wodę, oliwę.
  3. Dodaj sól i cukier. Poczekaj chwilę, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Dodaj mąki.
  5. Na mąkę wsyp drożdże.
  6. Wyrabiaj ciasto przez 2 – 3 minuty.
  7. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem i odłóż na 1 godzinę i 15 minut do ciepłego miejsca na wyrośnięcie.
  8. Z wyrośniętego ciasto uformować 6 – 8 bułek.
  9. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 – 40 minut.
  10. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć je wzdłuź ostrym nożem.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 – 25 minut w temperaturze 190°C, program góra-dół, aż się ładnie zarumienią.

1 komentarz:

  1. Smacznie wyglądają. Muszę spróbować. Od siebie polecam ten przepis na pszenno żytnie bułki: http://pancook.pl/bulki-pszenno-zytnie/. Może być alternatywną dla powyższego przepisu.

    OdpowiedzUsuń