środa, 7 stycznia 2015

Makaron z kremem serowo - pieczarkowym

 Smaczne opowieści to blog o moim codziennym gotowaniu. Najczęściej ugotowane przeze mnie dania można zaliczyć do udanych, dobrych czy super - jak to mówi Gabryś, jednak dzisiejszego obiadu niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych. Korzystałam z poniższego przepisu, niby wszystko wyszło tak jak powinno oprócz sosu z startego żółtego sera. Z sera wyszła jedna wielka kulka, która nie chciała się połączyć z roztopioną margaryną. Zresztą oceńcie sami.




Do przepisu wrócę i spróbuję go zmodyfikować tak, aby wyszło coś naprawdę dobrego.


Składniki:
  1. 200 g spaghetti
  2. 20 g masła albo margaryny
  3. 40 g tartego żółtego sera
  4. sól
  5. biały pieprz
  6. gałka muszkatołowa
  7. 10 pieczarek
  8. łyżka oleju
  9. ząbek czosnku
  10. posiekana natka pietruszki – opcjonalnie
Wykonanie:
  1. Makaron gotować 4 minuty w osolonej wrzącej wodzie, zdjąć z ognia i pozostawić jeszcze na 2 minuty, aby doszedł
  2. Sos: masło albo margarynę stopić, dodać ser i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  3. Rozgrzać olej z rozgniecionym czosnkiem, dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, przyprawić i dusić 5 minut.
  4. Odsączyć spaghetti i ułożyć na podgrzanej głębokiej miseczce. Polać sosem serowym, ozdobić pieczarkami, posypać natką pietruszki i od razu podawać.
*moje uwagi
- żółty ser trzymajcie tylko chwilę w stopionej margarynie, tak aby nie zdążył się rozpuścić.
*przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz