Makaron z kremem serowo - pieczarkowym
Smaczne opowieści to blog o moim codziennym gotowaniu. Najczęściej ugotowane przeze mnie dania można zaliczyć do udanych, dobrych czy super - jak to mówi Gabryś, jednak dzisiejszego obiadu niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych. Korzystałam z poniższego przepisu, niby wszystko wyszło tak jak powinno oprócz sosu z startego żółtego sera. Z sera wyszła jedna wielka kulka, która nie chciała się połączyć z roztopioną margaryną. Zresztą oceńcie sami.
Do przepisu wrócę i spróbuję go zmodyfikować tak, aby wyszło coś naprawdę dobrego.
Do przepisu wrócę i spróbuję go zmodyfikować tak, aby wyszło coś naprawdę dobrego.
Składniki:
- 200 g spaghetti
- 20 g masła albo margaryny
- 40 g tartego żółtego sera
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 10 pieczarek
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki – opcjonalnie
Wykonanie:
- Makaron gotować 4 minuty w osolonej wrzącej wodzie, zdjąć z ognia i pozostawić jeszcze na 2 minuty, aby doszedł
- Sos: masło albo margarynę stopić, dodać ser i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
- Rozgrzać olej z rozgniecionym czosnkiem, dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, przyprawić i dusić 5 minut.
- Odsączyć spaghetti i ułożyć na podgrzanej głębokiej miseczce. Polać sosem serowym, ozdobić pieczarkami, posypać natką pietruszki i od razu podawać.
*moje uwagi
- żółty ser trzymajcie tylko chwilę w stopionej margarynie, tak aby nie zdążył się rozpuścić.
- żółty ser trzymajcie tylko chwilę w stopionej margarynie, tak aby nie zdążył się rozpuścić.
*przepis pochodzi z książki Gertrud
Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
Komentarze
Prześlij komentarz