Papryka duszona z pomidorami
Szybki dodatek do niektórych dań, który może zastąpić surówkę.
Ja, do tego przepisu wrócę na pewno - Gabi bardzo lubi paprykę.
Składniki:
Moje uwagi
* dodałam dodatkowo żółtą paprykę
* ze względu, że pomidory teraz nie mają smaku, użyłam pomidorów z puszki
* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
Ja, do tego przepisu wrócę na pewno - Gabi bardzo lubi paprykę.
Składniki:
- cebula
- po zielonym i żółtym strączku papryki
- 250 g pomidorów
- 2 łyżki oleju
- ocet
- sól, biały pieprz
- 1/4 szklanki bulionu jarzynowego (z kostki)
- sok z cytryny
- zmiażdżony ząbek czosnku
- tymianek
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki.
- Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić, umyć i drobno pokroić.
- Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać, usunąć nasady szypułek i pokroić w ćwiartki.
- W garnku rozgrzać olej, mieszając podsmażyć cebulę.
- Dodać paprykę i smażyć razem 10 minut.
- Na koniec dodać pomidory, osolić i zalać bulionem.
- Przyprawić octem, czosnkiem, tymiankiem, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Dusić jeszcze 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Moje uwagi
* dodałam dodatkowo żółtą paprykę
* ze względu, że pomidory teraz nie mają smaku, użyłam pomidorów z puszki
* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
Mam tę książkę i często z niej korzystam.
OdpowiedzUsuń