poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zupa ziemniaczana z chrzanem

Gdy zupa znikła z garnka, dostała nową nazwę - zupa kryzysowa (idealna na chude lata :-)).
Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Może  na pierwszy rzut oka nie prezentuje się najlepiej, to jednak jest coś w niej, że smakuje dobrze.
My do niej na pewno wrócimy - zwłaszcza, że smakowała Gabrysiowi *dostał porcję bez chrzanu*.




Składniki:
  1. 8 ziemniaków
  2. 1 cebula
  3. 1/2 pora
  4. 50 g masła
  5. 2 dl śmietany 18%
  6. 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  7. 1 – 1 1/2 l wody
  8. sól, pieprz
  9. 1 kostka warzywna
  10. natka pietruszki do posypania zupy według chęci

Wykonanie:
  1. Ziemniaki umyj. Pokrój na kostkę.
  2. Cebulę i porę pokrój w talarki.
  3. W garnku roztop margarynę, podsmaż cebulę. Dodaj porę i ziemniaki. Zalej wodą, wrzuć kostkę warzywną,  ugotuj ziemniaki do miękkości.
  4. Ugotowane warzywa zmiksuj z śmietaną tak, aby zupa miała kremową konsystencję.
  5. Dopraw chrzanem, solą i pieprzem.
  6. Podawaj z grzankami.(ja wykorzystałam resztki czerstwego pieczywa, które pieczemy sami)

Zdrowy obiad

1 komentarz: