Rybny gulasz szegedyński
Gdy Luki zobaczył co przygotowuje na dzisiejszy obiad, z jego ust padło tylko "o boże, co to za dziwadło". Gotowanie kiszonej kapusty z rybą jest w jego mniemaniu wyrokiem pozbawienia wolności na 100 lat. Danie okazało się nawet smaczne (zamiast wina użyłam wodę, że względu na Gabrysia) jednak zdecydowanie wybieramy tradycyjny gulasz szegedyński.
Składniki: (dla 2 osób)
- 300 g filetów z ryby
- sok z cytryny
- sól
- papryka mielona
- cebula
- 20 g boczku
- 300 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 - 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- Filety z ryby opłukać skropić sokiem z cytryny, osolić, oprószyć papryką.
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
- Dodać kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy rozprowadzić czerwonym winem i wszystko dokładnie udusić.
- Ułożyć na wierzchu pokrojoną w kostkę rybę i dogotować gulasz pod przykryciem.
*przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
- Przed podaniem zaprawić sos kwaśną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz