środa, 28 stycznia 2015

Rybny gulasz szegedyński


Gdy Luki zobaczył co przygotowuje na dzisiejszy obiad, z jego ust padło tylko "o boże, co to za dziwadło". Gotowanie kiszonej kapusty z rybą jest w jego mniemaniu wyrokiem pozbawienia wolności na 100 lat. Danie okazało się nawet smaczne (zamiast wina użyłam wodę, że względu na Gabrysia) jednak zdecydowanie wybieramy tradycyjny gulasz szegedyński.




Składniki: (dla 2 osób)
  1. 300 g filetów z ryby
  2. sok z cytryny
  3. sól
  4. papryka mielona
  5. cebula
  6. 20 g boczku
  7. 300 g kiszonej kapusty
  8. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  9. 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  10. 2 - 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
  1. Filety z ryby opłukać skropić sokiem z cytryny, osolić, oprószyć papryką.
  2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
  3. Dodać kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy rozprowadzić czerwonym winem i wszystko dokładnie udusić.
  4. Ułożyć na wierzchu pokrojoną w kostkę rybę i dogotować gulasz pod przykryciem.

 *przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo







  1. Przed podaniem zaprawić sos kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz