sobota, 3 stycznia 2015

Kotlety ziemniaczane z ziołami

Dzisiejszy obiad smakował bardzo Gabrysiowi, zjadł nawet szpinak :-)

Dla osób preferujących bardziej treściwe obiady zalecam dodać pieczoną rybę, w sumie ten zestaw aż się o nią prosi.



Składniki na porcje dla 2 osób:
  1. 500 g ziemniaków
  2. 10 g masła do ziemniaków
  3. 10 g masła do szpinaku
  4. 3 łyżki świeżych posiekanych ziół: pietruszka, koper, bazylia, tymianek
  5. trochę mąki
  6. sól, pieprz
  7. 100 g świeżego szpinaku
  8. 50 g gęstej śmietany
  9. 15 g sera pleśniowego
  10. zmiażdżony ząbek czosnku
Wykonanie:
  1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
  2. Obrać, zetrzeć na tartce i wymieszać ze stopionym masłem,ziołami, solą i pieprzem.
  3. Oprószyć mąką blachę do pieczenia, formować kotleciki grubości palca, układać na blasze i piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 220C.
  4. Śmietanę utrzyj ma jednolitą masę z rozgniecionym serem pleśniowym.
  5. Szpinak umyć, odsączyć i chwilę uprażyć na maśle razem z czosnkiem.
  6. Wylać śmietanę, podgrzać, podać do ziemniaków. 

*przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw - szybko, smacznie, zdrowo


Zdrowy obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz