wtorek, 13 stycznia 2015

Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane stanowi doskonały zamiennik dla  "zwykłych" ziemniaków i idealnie pasuje do większości dań obiadowych. Każdy ma własny przepis na puree - ja je robię na oko i poszczególne składniki dodaję uznaniowo.





Składniki:
  1. ziemniaki około 1 kg
  2. masło około 50  g
  3. mleko około 100 dl
  4. sól
  5. gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  1. Ziemniaki umyj, obierz i przekrój na pół. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez prasę.
  3. Dodaj powoli masło i mleko. Dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku gałką muszkatołową.
  5. Podawaj na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz