czwartek, 22 stycznia 2015

Spaghetti z sosem warzywnym

Danie dość specyficzne. Osobiście brakuje mi tutaj pomidorowego sosu, który okleja spaghetti. Dodatkowo różnorodność warzyw powoduje artystyczny nieład na talerzu.





Składniki na sos warzywny: (dla 2 osób)
  1. pokrojona w plasterki marchewka
  2. 4 różyczki kalafiora
  3. pokrojona w plasterki cukinia
  4. 100 g pokrojonej fasolki szparagowej
  5. 20 g margaryny
  6. 100 g pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
  7. 3 pokrojone w plasterki pomidory
  8. łyżeczka pełnoziarnistej mąki pszennej
  9. szklanka bulionu jarzynowego (z kostki)
  10. pieprz
  11. oregano
  12. tarty żółty ser (dowolnie)
Dodatkowo
  1. 200 g spaghetti najlepiej z mąki pełnoziarnistej
Wykonanie:
  1. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie, tak aby było sprężyste, odcedzić, przelać letnią wodą i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Wszystkie warzywa, z wyjątkiem pieczarek i pomidorów, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody (albo na parze), odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. 
  3. Stopić na patelni margarynę i smażyć na niej pieczarki oraz pomidory około 5 minut.
  4. Dodać ugotowane warzywa.
  5. Wymieszać mąkę z bulionem jarzynowym, zagotować, przyprawić i dodać do warzyw.
  6. Sos dokładnie wymieszać i połączyć z ugotowanym spaghetti.
  7. Danie podawać gorące. 
  8. Spaghetti można posypać tartym serem.


przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz