Spaghetti z sosem warzywnym
Danie dość specyficzne. Osobiście brakuje mi tutaj pomidorowego sosu, który okleja spaghetti. Dodatkowo różnorodność warzyw powoduje artystyczny nieład na talerzu.
Składniki na sos warzywny: (dla 2 osób)
przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
Składniki na sos warzywny: (dla 2 osób)
- pokrojona w plasterki marchewka
- 4 różyczki kalafiora
- pokrojona w plasterki cukinia
- 100 g pokrojonej fasolki szparagowej
- 20 g margaryny
- 100 g pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
- 3 pokrojone w plasterki pomidory
- łyżeczka pełnoziarnistej mąki pszennej
- szklanka bulionu jarzynowego (z kostki)
- pieprz
- oregano
- tarty żółty ser (dowolnie)
- 200 g spaghetti najlepiej z mąki pełnoziarnistej
- Spaghetti ugotować w osolonej wodzie, tak aby było sprężyste, odcedzić, przelać letnią wodą i odstawić w ciepłe miejsce.
- Wszystkie warzywa, z wyjątkiem pieczarek i pomidorów, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody (albo na parze), odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.
- Stopić na patelni margarynę i smażyć na niej pieczarki oraz pomidory około 5 minut.
- Dodać ugotowane warzywa.
- Wymieszać mąkę z bulionem jarzynowym, zagotować, przyprawić i dodać do warzyw.
- Sos dokładnie wymieszać i połączyć z ugotowanym spaghetti.
- Danie podawać gorące.
- Spaghetti można posypać tartym serem.
przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
Komentarze
Prześlij komentarz