Kurczak na warzywach
Często wybrany wcześniej przepis na obiad służy tylko jako inspiracja do wykonania czegoś innego. Tak było tym razem. Po zapoznaniu się z przepisem, doszłam do wniosku, że mam ochotę na coś innego ale utrzymanego w duchu oryginalnego przepisu.
Składniki:
- wybrana ilość pałeczek z kurczaka
- 3 średniej wielkości marchewki
- kawałek selera
- 100 g fasolki szparagowej
- olej
- szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu podstawowego
- 2 łyżki sosu chili
- Marchewkę i seler pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa.
- Warzywa zdjąć z patelni. Na tym samym oleju podsmażyć pałeczki.
- Gdy pałeczki trochę się zarumienią, dodać bulion, sos sojowy i sos podstawowy.
- Pałeczki ugotować do miękkości.
- Warzywa podgrzać na drugiej patelni, wyłożyć na podgrzany talerz.
- Na wierzch położyć ugotowane pałeczki. Polać sosem chili. Podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz