wtorek, 27 stycznia 2015

Kurczak na warzywach


Często wybrany wcześniej przepis na obiad służy tylko jako inspiracja do wykonania czegoś innego. Tak było tym razem. Po zapoznaniu się z przepisem, doszłam do wniosku, że mam ochotę na coś innego ale utrzymanego w duchu oryginalnego przepisu.




Składniki:
  1. wybrana ilość pałeczek z kurczaka
  2. 3 średniej wielkości marchewki
  3. kawałek selera
  4. 100 g fasolki szparagowej
  5. olej
  6. szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
  7. 2 łyżki sosu sojowego
  8. 2 łyżki sosu podstawowego
  9. 2 łyżki sosu chili
Wykonanie:
  1. Marchewkę i seler pokroić w paski.
  2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa.
  3. Warzywa zdjąć z patelni. Na tym samym oleju podsmażyć pałeczki.
  4. Gdy pałeczki trochę się zarumienią, dodać bulion, sos sojowy i sos podstawowy.
  5. Pałeczki ugotować do miękkości.
  6. Warzywa podgrzać na drugiej patelni, wyłożyć na podgrzany talerz.
  7. Na wierzch położyć ugotowane pałeczki. Polać sosem chili. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz