czwartek, 15 stycznia 2015

Smażony ryż z drobiem

 Luki powtarza, że przygotowując dania na bazie ryżu idę na łatwiznę, po prostu nie przepada za ryżem w formie  a"la risotto. Ja natomiast mogłabym jeść takie dania częściej - szybkie w przygotowaniu oraz pożywne.




Składniki (dla 2 osób):
  1. 100 g ryżu
  2. 150 g piersi z kurczaka
  3. 100 g pieczarek
  4. 100 g mrożonego zielonego groszku
  5. łyżka sosu sojowego
  6. łyżka oleju
  7. 20 g margaryny
  8. posiekana cebula
  9. sól, pieprz
  10. ząbek czosnku
Wykonanie:
  1. Ryż gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić na sicie i zostawić do ostygnięcia.
  2. Piersi kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć z cebulą na rozgrzanym oleju.
  3. Dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz groszek i udusić razem z mięsem.
  4. Przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
  5. Margarynę rozgrzać na drugiej patelni i smażyć na niej ryż 10 minut. Później dodać mięso z kurczaka i warzywa, wymieszać.


* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo

1 komentarz: