Smażony ryż z drobiem
Luki powtarza, że przygotowując dania na bazie ryżu idę na łatwiznę, po prostu nie przepada za ryżem w formie a"la risotto. Ja natomiast mogłabym jeść takie dania częściej - szybkie w przygotowaniu oraz pożywne.
Składniki (dla 2 osób):
* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g ryżu
- 150 g piersi z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju
- 20 g margaryny
- posiekana cebula
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- Ryż gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić na sicie i zostawić do ostygnięcia.
- Piersi kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć z cebulą na rozgrzanym oleju.
- Dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz groszek i udusić razem z mięsem.
- Przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
- Margarynę rozgrzać na drugiej patelni i smażyć na niej ryż 10 minut. Później dodać mięso z kurczaka i warzywa, wymieszać.
* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
Bardzo lubię to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń