środa, 14 stycznia 2015

Kotlety z cukini

Uwielbiam dobre, szybkie, proste obiady. Przygotowanie dzisiejszego zajęło mi około 30 minut: obranie i ugotowanie ziemniaków, przygotowanie szybkiego sosu pomidorowego oraz wykonanie kotletów z cukinii według poniższego przepisu. 
Kotlety z cukinii polecam - stanowią dobry zamiennik dla kotletów mielonych. 






Składniki (dla 2 osób):
  1. 400 g cukinii
  2. 100 g mąki pszennej, najlepiej pełnoziarnistej
  3. 100 g grysiku pszennego
  4. jajko
  5. otręby lub tarta bułka
  6. sól, pieprz
  7. czerwona papryka mielona,
  8. koperek
  9. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  10. olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Cukinię obrać, zetrzeć i lekko osolić. Pozostawić na kilka minut, następnie dokładnie odcisnąć.
  2. Wymieszać cukinię z mąką, grysikiem, jajkiem i przyprawami.
  3. Wyrobić ciasto i formować z niego kotlety.
  4. Obtoczyć w otrębach albo w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor. 
  5. Podawać ozdobione kleksem kwaśnej śmietany i oprószone mieloną papryką i posiekanym koperkiem.
Moje uwagi:
* kotlety mogły być trochę bardziej pikantne, może warto dodać paprykę mieloną do kotletów
* ciasto bardzo klei się do rąk. Ręce moczyłam w wodzie i dopiero formowałam kotlety.
* 1 porcja ma około 580 kcal. 

* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo

Zdrowy obiad Zimowy Obiad

2 komentarze: