czwartek, 1 stycznia 2015

Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Jeden z wielu rewelacyjnych przepisów ze strony Kwestia Smaku.
Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta z delikatnym aromatem czosnku jest naszym ulubionym daniem makaronowym. Przygotowuje je dość często ze względu na mniejszego członka rodziny, który zawsze prosi o dokładkę. 

 

Składniki:
  1. 150 g makaronu penne
  2. 2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie osuszonego
  3. 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja używam, już pokrojonych pomidorów)
  4. 4 ząbki czosnku
  5. oliwa z oliwek
  6. sól, pieprz, przyprawa grillowa lub ziołowa kuchni włoskiej
  7. 8 kosteczek sera feta
  8. tarty parmezan
  9. dodatkowo dodaje oliwki - Gabriel je uwielbia

Wykonanie:
  1. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, włożyć grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażyć mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawić solą i pieprzem, dokładnie odsączyć i zdjąć z patelni.
  2. Na umytą i suchą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, posolić. Obok na patelni podgrzać suszone pomidory, wlać 4 łyżki ziołowego oleju, w którym leżały pomidory. Odstawić z ognia.
  3. Makaron ugotować al dente.
  4. Do dużej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć ugotowany makaron, podsmażyć na dużym ogniu, pod koniec dodając przyprawę grillową. Dodać szpinak, suszone pomidory i czosnek, oliwki, wymieszać i chwilę podgrzewać. Posypać parmezanem i serem feta. Polać dodatkową oliwą z oliwek, posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą.


1 komentarz: