piątek, 23 stycznia 2015

Ryba w sosie pieczarkowym

Przepis na szybki obiad. Jego wykonanie zajmuje tyle co ugotowanie ziemniaków.





Składniki: (dla 2 osób)

Ryba
  1. 400 g filetów z ryby
  2. sól, pieprz
  3. sok z cytryny
  4. folia aluminiowa
Sos pieczarkowy
  1. 20 g masła lub margaryny
  2. 100 g małych, pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
  3. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  4. papryka mielona
  5. posiekana natka pietruszki
  6. sól, pieprz
Wykonanie:

Ryba
  1. Filety z ryby ułożyć w płytkiej żaroodpornej formie. Polać 4 łyżkami wody, osolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
  2. Formę przykryć folią aluminiową i dusić 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C.
  3. Rybę z sosem wyłożyć na podgrzany talerz, ozdobić natką pietruszki i podawać razem z ziemniakami z wody.
Sos pieczarkowy
  1. Stopić w garnku masło albo margarynę, przez chwilę poddusić pieczarki, dodać kwaśną śmietanę, paprykę, sól oraz pieprz i powoli podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia.


* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo
Zdrowy obiad Niskokaloryczny styczeń

1 komentarz: