Bułki pszenno - żytnie
W trakcie urlopu zakupiliśmy maszynę
do pieczenia chleba. Z maszyny głównie korzysta Luki wypiekając
w niej chleb – od ponad 4 miesięcy nie kupiłam ani jednego
bochenka chleba.
Moim postanowieniem Nowo Rocznym jest
używanie maszyny także do innych wypieków m.in do pieczenia bułek
na śniadanie a może i nawet ciast.
Na początek proste bułki pszenno –
żytnie. Ciasto wyrobione jest w maszynie, natomiast bułki upieczone tradycyjnie w
piekarniku. Osoby chcące wyrabiać ciasto ręcznie odsyłam do bloga
z którego przepis pochodzi
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 6 g drożdży suchych
- niecała szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
- Uruchom maszynę do pieczenia chleba w programie do mieszania.
- Wlej wodę, oliwę.
- Dodaj sól i cukier. Poczekaj chwilę, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodaj mąki.
- Na mąkę wsyp drożdże.
- Wyrabiaj ciasto przez 2 – 3 minuty.
- Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem i odłóż na 1 godzinę i 15 minut do ciepłego miejsca na wyrośnięcie.
- Z wyrośniętego ciasto uformować 6 – 8 bułek.
- Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 – 40 minut.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć je wzdłuź ostrym nożem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 20 – 25 minut w temperaturze 190°C, program góra-dół, aż się ładnie zarumienią.
Smacznie wyglądają. Muszę spróbować. Od siebie polecam ten przepis na pszenno żytnie bułki: http://pancook.pl/bulki-pszenno-zytnie/. Może być alternatywną dla powyższego przepisu.
OdpowiedzUsuń